Terug

 • Gratis verzending v.a. € 35,-
 • Voordelige prijzen
 • Groot assortiment

Kaartplotter

Kaartplotter

Vissers en vaarders zijn vaak avonturiers in hart en nieren, waardoor het vaak voor kan komen dat er onbekende gebieden worden bevaren. Het vergaren van informatie over deze nieuwe gebieden is van essentieel belang, zowel voor het navigeren van de boot als bij het besluiten of het gebied wel of niet geschikt is als visstek. Een belangrijk hulpmiddel bij het in kaart brengen van nieuwe gebieden is de kaartplotter. Hieronder kun je meer lezen over de functie van een plotter, welke informatie deze kan weergeven, waarom een dergelijk systeem vaak gecombineerd wordt met een fishfinder en welke merken er in de webwinkel van de Mediawinkel.eu terug te vinden zijn. Alle informatie over kaartplotters vind je hier!

Kaartplotter functie

De kaartplotter is een display waarop allerlei vormen van informatie kunnen worden getoond. Veelal wordt het, van origine, gebruikt als een navigatiesysteem. Op de kaart van een plotter zie je de locatie van jouw boot aangegeven. Bij veel kaartplotters zit een wereldkaart inbegrepen, maar het is tevens mogelijk om zelf kaarten te maken van gebieden. Dit kan aan de hand van sonar modules, welke middels geluidsgolven een beeld krijgen van de omgeving waarin jij en jouw boot zich bevinden. Daarnaast maken kaartplotters gebruik van GPS om de exacte positie van jouw boot in coördinaten uit te drukken.

Een kaartplotter is dus een ideale manier om de positie van jouw boot te checken en te kijken of je nog op de juiste koers ligt. Maar er zijn meer vormen van informatie die op het display van het apparaat getoond kunnen worden (hierover meer in de volgende paragraaf). Dit komt door hoge mate van integratie die een kaartplotter bezit, alhoewel dit per merk en soort kan verschillen. De mate van info en detail wordt tevens beïnvloed door de grootte van het scherm. Hoe kleiner het scherm, hoe minder detail er waar te nemen valt. Natuurlijk is inzoomen mogelijk, maar voor het beste resultaat kies je één van de grotere en scherpere displays.

Hoe bedien je een kaartplotter?

Het apparaat is een display, waarbij je veelal de keuze hebt tussen twee manieren van bedienen. Er zijn kaartplotters waarbij je knoppen dient te gebruiken voor de aansturing, maar er zijn ook nieuwe varianten die gebruik maken van een touchscreen. Wat je preferentie is, zal afhangen van hoe je vist. Als je veel gebruik maakt van handschoenen, is het werken met een touchscreen onhandig. Maar als je gebruik wilt maken van state of the art kaartplotters, mag een touchscreen eigenlijk niet ontbreken. Houdt dus vooral je eigen wensen en behoeften in de gaten wanneer je een keuze maakt.

Informatie op scherm

Zoals eerder werd vermeld, kun je nog veel meer vormen van informatie tonen op de display naast de positie en de koers van de boot. Vele andere instrumenten kunnen namelijk geïntegreerd worden binnen de kaartplotter, zodat de verkregen data van deze instrumenten tevens op de display getoond kunnen worden. Hierbij kun je denken aan tools zoals een echolood, fishfinder, sensoren, sonar modules… bij de duurste varianten is het zelfs mogelijk om alle elektrische systemen van het schip te monitoren middels de kaartplotter.

Combinatie tussen plotter en finder

Het instrument waarmee de kaartplotter het vaakst gecombineerd wordt, is de fishfinder. Alhoewel de naam misschien impliceert dat de fishfinder alleen vissen voor je opspoort, doet dit instrument meer dan dat. Je gebruikt het vooral om te bepalen of een bepaald gebied geschikt is om in te vissen. Het verkrijgen van de data gebeurt aan de hand van sonar modules. Zo bekijk je elementen zoals de vissen populatie, de eigenschappen van de bodem, het water (bijvoorbeeld de temperatuur) en de aanwezige vegetatie. Aan de hand van deze verkregen data kan de visser een oordeel vellen: is dit gebied een goede visstek of niet? Deze informatie kan getoond worden op de display. Een onmisbaar instrument voor elke sportvisser.

Merken kaartplotters

In de webwinkel van de Mediawinkel.eu zijn de beste merken op het gebied van kaartplotters te vinden. Hieronder een overzicht van de merken (op alfabetische volgorde):

  • B&G: in het assortiment van de Mediawinkel.eu vind je de Zeus en Vulcan kaartplotters van B&G.
  • Garmin: deze fabrikant heeft twee lijnen kaartplotters, de Garmin Echomap Plus en de Garmin GPSMAP.
  • MFD: MFD staat voor Multi Functionele Displays. Geschikt voor het integreren van allerlei toepassingen.
  • Raymarine: dit merk is al jaren een begrip onder vissers en bootliefhebbers. Deze fabrikant biedt de meeste soorten kaartplotters aan. In het assortiment van de Mediawinkel.eu vind je de Raymarine Axiom, Raymarine Axiom Pro, Raymarine Axiom XL, Raymarine C, Raymarine eS en de Raymarine gS terug.
  • Simrad: De kaartplotters van deze fabrikant, die je in de webshop van de Mediawinkel.eu terug kunt vinden, zijn de Simrad GO, Simrad NSO en Simrad NSS.

Daarnaast kun je meerdere accessoires voor jouw kaartplotter aanschaffen bij de Mediawinkel.eu. Voorbeelden hiervan zijn covers die de kaartplotter beschermen tegen de zon, mounts om de schermen aan te bevestigen, kabels, montagebeugels, adapters en meer. Neem gerust eens een kijkje in de webshop van de Mediawinkel.eu voor meer informatie over een kaartplotter.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mediawinkel 9.2 / 10 - 431 Reviews @ Webwinkelkeur.nl