Terug

  • Gratis verzending v.a. € 35,-
  • Voordelige prijzen
  • Groot assortiment

UTP kabel

Mediawinkel.eu heeft de juiste UTP kabel voor jou. Bij Mediawinkel.eu.eu is het gemakkelijk om de juiste keus te maken uit een groot aanbod.

Filters

In huis en op het werk worden steeds meer apparaten met het internet verbonden. Een populaire manier om al die apparaten aan routers te koppelen is door middel van patchkabels. Dat zijn netwerkkabels met een RJ45 connector. Een complete kabel met aan beide kanten een RJ45 connector heet officieel een UTP kabel, maar wordt ook wel een patchkabel genoemd. Een RJ45 valt met een klikje in de contra-bus en blijft dan goed vast zitten. Hij lijkt sterk op de stekkertjes die voor gedrade telefoontoestellen worden gebruikt, maar die zijn wat kleiner. Een UTP kabel wordt gebruikt voor dataverkeer en telefonie.

Verschillende categorieën kabels

Er bestaan vele soorten, uitvoeringen en kwaliteiten van de UTP kabel. Om ordening aan te brengen in het grote aantal verschillende kabels zijn ze onderverdeeld in categorieën. De meest bekende categorieën zijn Cat5, Cat6 en Cat7. Hoe hoger de categorie, des te hoger de snelheid. Een Cat5 heeft een snelheid van 100 Mbit/s, een Cat6 1.000 Mbit/s en een Cat7 10.000 Mbit/s. Het heeft weinig zin om een kabel uit de hoogste categorie te gebruiken voor een router met een snelheid van 100 Mbit/s. Het werkt wel, maar de maximum snelheid van die router blijft 100 Mbit/s.

Gekleurde aderparen

UTP is de afkorting van Unshielded Twisted Pair. Het geeft aan dat een UTP kabel niet is afgeschermd door een metalen mantel en dat hij bestaat uit in elkaar gedraaide aderparen. Die aderparen worden in elkaar worden gedraaid om storingen door elektromagnetisme te voorkomen. Per kabel zijn er vier aderparen. Die paren zijn herkenbaar aan hun kleuren van de isolatie van de aders. Een blauwe kabel hoort bij een blauw witte, een groene bij een groen witte, een rode bij een rood witte, en zo verder. Voor het bevestigen van een RJ45 connector aan deze kabel worden speciale tangen gebruikt.

Dikte van de kabels

De dikte van een UTP kabel kan ook variëren. Het gaat dan niet om de dikte van de hele kabel, maar om de dikte van de aders. Die dikte is een indicatie voor de kwaliteit van de kabel. Hij wordt aangeduid met AWG, een afkorting die staat voor de term American Wire Gauge. Gangbare diktes zijn 23 of 24. Hoe hoger het getal, des te dunner de kabel. Het getal geeft namelijk aan hoe vaak de kabel tijdens het produceren door een mal is getrokken. Daarbij wordt de kabel telkens iets dunner.

Afscherming

Het woord ‘unshielded’ in de naam UTP (Unshielded Twisted Pair) geeft al aan dat de kabel niet is afgeschermd. Er bestaan wel soorten kabels met een afscherming. Die bestaat uit een dunne metalen folie. Het is afhankelijk van de plaats waar de kabel wordt gebruik of voor een variant met afscherming moet worden gekozen of niet. Bij een kabel die alleen in een kabelgoot ligt, zonder zware stroomkabels in de buurt, is er geen risico op elektromagnetische storingen. Dan volstaat een standaard kabel. Als er wel kans is op storingen kan er beter worden gekozen voor een kabel met afscherming.

Kern van koper of aluminium

De kern van de aders van een UTP kabel kunnen van koper en van aluminium zijn. Het verschil is niet te zien, want de kabels zien er aan de buitenkant precies hetzelfde uit. Maar er zijn wel verschillen. Een kabel met koperkern blijft een veel langere tijd flexibel. Er is minder kans op kabelbreuken. Ook is de snelheid van een koperen kabel is hoger. Het grootste nadeel van een koperen kabel is dat die een stuk duurder is dan een aluminium kabel. Het prijsverschil is zo groot dat veel mensen het verlies aan snelheid voor lief nemen en een aluminium kabel nemen.

Stugge en soepele kabels

Er bestaan stugge en gemakkelijk buigbare UTP kabels. Stugge kabels zijn geschikt voor montage in een kabelgoot of aan de muur. Ze zijn eenvoudig recht te leggen en kunnen gemakkelijk worden bevestigd aan de ondergrond. Ook binnen in patchpanels worden stugge kabels gebruikt. Die stugheid ontstaat in de kern. Als de gekleurde isolatie heel voorzichtig wordt verwijderd komt de kern tevoorschijn. Als dat één vaste draad is heb je een stugge kabel. Als de kern bestaat uit een bos dunne draadjes heb je een soepele kabel. Soepele kabels zijn ideaal voor losse snoeren en voor kabels die regelmatig worden verwijderd.

Combinatie met RJ45

Een soepele UTP kabel wordt gebruikt om computers met een RJ45 wandcontactdoos te verbinden en om verbindingen op een patchpanel te maken. Aan soepele kabels worden vrijwel altijd RJ45 connectoren bevestigd. Wie een beetje handig is kan dat zelf doen. Het wordt afgeraden om gewone RJ45 connectoren aan een stugge kabel te zetten. Het werkt wel, maar de kans is groot dat er slechte contacten zijn. Stugge kabels met een gewone RJ45 gaan bovendien snel kapot. Als je toch een RJ45 connector aan een stugge kabels wilt maken zijn daar speciale connectoren voor verkrijgbaar.

Brandwerend materiaal

De buitenwand van een deze kabels is gewoonlijk van plastic. In woningen en bedrijven voldoen deze kabels uitstekend. In vliegtuigen en treinen worden ook kilometers UTP kabel gebruikt, maar dat zijn speciale kabels met een halogeen buitenmantel. Vliegtuigen en treinen zijn plekken waar weinig wordt geventileerd. De materialen die daar worden toegepast in het interieur zijn mede geselecteerd op de uitstoot van schadelijke stoffen als ze warm worden of in contact komen met vuur. Plastic stoot bij die omstandigheden veel schadelijke stoffen uit, halogeen niet. Daarom wordt in dit soort omgevingen in verband met de brandveiligheid bewust gekozen voor halogeen.

UTP kabels koop je bij de Mediawinkel.eu

Een UTP kabel is eenvoudig online bestellen. Mediawinkel.eu.eu heeft er talloze kabels, verloopkabels, adapters, RJ45 connectoren en aanverwante artikelen in het assortiment. Er zijn kabels van bekende merken in verschillende prijscategorieën. Als je advies nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de klantenservice. Onze deskundige medewerkers helpen je snel om een goede keuze te maken. Daardoor vind je bij de Mediawinkel.eu zonder problemen een geschikte UTP kabel of bijvoorbeeld een voedingsadapter voor een aantrekkelijke prijs. Alle aankopen vallen onder de uitstekende klantvoorwaarden van Mediawinkel.eu.eu.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mediawinkel 9.2 / 10 - 431 Reviews @ Webwinkelkeur.nl