Terug

 • Gratis verzending v.a. € 35,-
 • Voordelige prijzen
 • Groot assortiment

Dashcam

Installeer een dashcam in je auto (of op je motor) en maak opnames van verkeerssituaties die achteraf erg waardevol kunnen zijn.

Filters

  • Gembird HD dashcam

  Gembird HD dashcam

  € 61,90 Excl. BTW

  € 74,90 Incl. BTW

  Compacte HD dashcam

  • Garmin Dash Cam 65W

  Garmin Dash Cam 65W

  € 247,89 Excl. BTW

  € 299,95 Incl. BTW

  Garmin Dash Cam™ 65W met GPS en extra brede weergave.

Een dashcam – ook wel dashboardcamera of car cam (autocamera) genoemd – bevestig je op je dashboard of aan je voorruit. Met een dashboardcamera kun je filmen wat er voor je gebeurt als je op weg bent. Je filmt hiermee niet alleen de grappigste situaties die daarna bij ‘Lachen om homevideo’s’ uitgezonden worden. Daar zitten vaak idiote of lollige momenten bij, daar kun je nog wel om lachen. Helaas is het hebben van een camera zoals een dashcam soms nodig, om een verkeerssituatie te kunnen beoordelen die uit de hand is gelopen.

Geen Amerikaanse taferelen met je dashcam

Gelukkig kom je in Nederland geen situaties tegen, zoals je ze in de Amerikaanse filmpjes en op het nieuws ziet. Wapens die iemand in de auto heeft liggen, die bij een aanhouding op een agent gericht worden (of waar zelfs mee geschoten wordt), zijn on-Nederlands. Maar het verkeer is wel veel drukker geworden en het lontje van mensen wordt steeds korter. Het kan dan ook gebeuren dat je wel eens in een vervelende verkeerssituatie terecht komt. Je bent dan blij als je de hele gebeurtenis hebt kunnen vastleggen, zodat je kunt bewijzen wat er precies aan de hand was.

Wet- en regelgeving met betrekking tot dashcams

In verband met de privacy wetgeving mag je niet iedereen zomaar in beeld brengen. Het filmen op de openbare weg mag wel, publiceren mag alleen met toestemming van de personen die in beeld komen. Dit betekent dat je in Nederland gewoon in je auto mag filmen wat er om je heen gebeurt. Op het moment dat je een situatie tegenkomt die je publiekelijk bekend wilt maken en er is geen toestemming voor het openbaar maken, moet je de kentekens en/of de personen die in beeld komen onherkenbaar maken. Dit geldt bovendien ook voor een beveiligingscamera.

Onherkenbaar maken van personen die met je dashcam opgenomen zijn

Onherkenbaar maken – of anoniem maken – zie je vaak door het zwarte balkje dat over een kenteken meebeweegt tijdens de opname of het gezicht dat wazig gemaakt is. Dit wordt ook wel ‘blurren’ genoemd. Houd er rekening mee dat niet alleen het gezicht een typisch persoonskenmerk is. Fysieke elementen, zoals bijvoorbeeld tatoeages of littekens, kunnen ook in beeld gebracht worden, waardoor je iemand duidelijk kunt herkennen. Let dus op met de privacy van mensen, die je op de openbare weg opneemt met je camera.

Verzekeringen en dashcams

In andere landen kun je door de verzekering verplicht worden om een dashboardcamera in je auto te hebben. In Nederland is dit nog niet het geval. Je mag er zelf voor kiezen of je je ritjes met de auto op beeld wilt vastleggen. Wel kan het je helpen in de situatie van een aanrijding of overtreding die plaats vindt. Doordat steeds meer mensen een camera in de auto hebben, is er ook veel meer bewijsmateriaal om verkeersovertreders een straf te kunnen opleggen. Aan de ene kant zorgt dit voor veiliger rijgedrag, want je bent je veel meer bewust van het feit dat je gedrag met de camera vastgelegd wordt. Aan de andere kant lokt het soms wellicht ook extremer rijgedrag uit.

Kenmerken van een dashboardcamera

Wanneer je een camera voor in de auto gaat kopen, denk dan na over een aantal essentiële kenmerken. Wil je alleen door je voorruit opnemen, of ook het beeld achter je auto vastleggen? Met welke resolutie wil je opnemen? Wil je ook geluid vastleggen of is alleen beeld voldoende? Hoe wil je de dashcam bevestigen? Het zijn zomaar een aantal specificaties die je kunnen overtuigen een bepaald merk dashboardcamera te kopen.

Dashboardcamera installeren in je auto

Bij het bevestigen zorg je ervoor dat de dashcam niet in jouw zicht hangt. Je wilt de weg en het verkeer voor je opnemen, maar de camera moet niet in de weg zitten om zelf veilig te kunnen rijden. Let ook op de bekabeling. Sommige producenten leveren een lange kabel mee om de camera tijdens het rijden op te laden. Deze mag tijdens het schakelen niet in de weg gaan zitten. Vanzelfsprekend laat je een te lange kabel niet los hangen, maar je bindt deze voorzichtig samen tot een geschikte lengte. Wanneer de kabel links langs je stuur naar beneden zou vallen, kun je er met je benen in blijven haken. Veiligheid staat voorop, ook bij het gebruik van de dashcam in je auto.

Praktisch gebruik van de autocamera

Het is heel handig als je geen nieuwe handeling aan je rijritueel hoeft toe te voegen. Tijdens het rijlessen leer je, dat je eerst je gordel om doet, voordat je de auto start. De volgorde hiervan lijkt soms na het behalen van je rijbewijs al lastig. De dashcam kan het beste geen extra handeling zijn die je moet uitvoeren. Het liefst wil je dat de camera start, zodra jij de auto start en in beweging komt. Kijk bij je selectie van een dashboardcamera of deze functionaliteit aanwezig is. Het maakt het opnemen van je autoritten een stuk makkelijker en je kunt het aanzetten dan ook niet vergeten.

Wel of geen dashcam in je auto?

Een extra gadget – voor thuis, op je werk of in de auto – heb je zo gekocht. De prijs die je ervoor betaalt is ook een stuk lager dan bij de eerste dashboardcamera’s, aangezien steeds meer cameraproducenten het in hun assortiment hebben opgenomen. Maar als eerste kun je je afvragen, of je wel alles op de gevoelige plaats wilt vastleggen van wat er om je heen gebeurt? Het heeft voordelen, maar het heeft zeker ook nadelen. Zo is er – als je de autocam permanent op je voorruit bevestigd wilt laat zitten en je auto staat ’s nachts niet in je garage – altijd zichtbaar dat je gadgets in je auto hebt. En al is een dashboardcamera niet altijd heel veel geld waard, voor sommige mensen is de aanwezigheid van één gadget een reden om in te breken in je auto, om te kijken wat er nog meer van waarde in je auto ligt. Even nadenken over je doel met de camera in je auto en hoe je het veilig gaat gebruiken, is dan ook een goed startpunt voordat je je dashcam of andere modellen zoals een outdoor camera bestelt.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mediawinkel 9.2 / 10 - 431 Reviews @ Webwinkelkeur.nl